Agenda en activiteiten Contact en info Sitemap
Maranathakerk.org Rubrieken

Sons of Korah, groot feest met bescheiden band

 
Onderstaand verslag is gepubliceerd door Perspectief Radio van Stichting Perspectief Eindhoven. Deze stichting is sinds 1996 namens de Eindhovense kerken actief in de media.

Gehoord: 20 oktober 2009, Maranathakerk, Eindhoven
Verslag: Jochem Bouma


Wat bezielt ruim 600 mensen om op deze dinsdagavond naar liederen van 3.000 jaar oud te komen luisteren? Zijn ze op zoek naar lang vervlogen tijden als uitweg uit de huidige malaise? Als je naar de geschiedenis van de Australische band Sons of Korah kijkt, rijst het vermoeden dat er meer achter zit. De afgelopen 15 jaar zijn zanger/tekstschrijver Matthew 'Matt' Jacoby, bassist/toetsenist Rod Gear, tegenwoordig samen met drummer Rod Wilson en gitarist/toetsenist Mike 'Spike' Avery in het project Sons of Korah bezig met het vertolken van de psalmen uit de Bijbel. Ooit klein begonnen tijdens een theologiestudie, maar door de respons van het publiek uitgegroeid tot een levenswerk in wording. Er blijkt al langer een grote behoefte te bestaan aan moderne vertalingen van deze religieuze liederen. De psalmen geven de persoonlijkste inkijk in het hart van God en de emoties van de mensen die naar Hem toe willen groeien, vertelde Matt met een verkouden stem tijdens het derde optreden van hun eerste Europese tournee in een bomvolle Eindhovense Maranathakerk. De zaal was nauwelijks meer als kerk te herkennen; met het publiek halfrond om het podium en de uitgekiende belichting ontstond een heel intieme sfeer. Die werd nog eens versterkt door de rust en het plezier dat de mannen uitstraalden, dat me deed denken aan de Buena Vista Social Club: wars van bewijsdrang of behaagzucht. Van Matt's verkoudheid was tijdens het zingen gelukkig weinig te merken en ook een paar technische problemen haalden Sons of Korah niet uit hun concentratie.

Hoewel er ook veel jongeren op het concert afgekomen waren, lag de gemiddelde leeftijd toch ruim boven de 30 jaar. Misschien sprak Trinity, die met aanstekelijke spaanstalige meezingliedjes een energetisch voorprogramma speelde, de jongeren meer aan dan de ingetogen, diepe psalmen van de hoofdact. Door de bescheidenheid van Matt en z'n vrienden bleef er in de zaal alle ruimte voor de psalmen, voor de emoties die ze oproepen en voor Gods aanwezigheid. Na een uptempo instrumentale wending besloot de kleine band het grote Eindhovense feest met de nog niet op cd uitgebrachte psalm 147a: hoe goed is het om te zingen voor onze God. En uit het feit dat de hele zaal ging staan meedansen, bleek dat het Eindhovense publiek die oproep verstond.

Op dinsdag 27 oktober 2009 kon je in Perspectief.laat op Radio E-FM een verslag horen van het concert, inclusief een interview met de band.

In de media
Kidscorner
Verdieping
Tieners
Pinkstergemeente Eindhoven Contact    |    Route    |    Sitemap    |    Disclaimer Laatste update: 05-11-2019